Blog de la comunitat

Sobre la visió de centre

La visió de centre hauria de ser una imatge vívida i creïble de l’estat futur ideal del nostre centre. Una qüestió fàcil d’enunciar i difícil de crear!

Tanmateix, la força de la visió no radica tant en una concreció molt precisa d’aquest estat, sinó més aviat en un conjunt de propostes compartides que puguin articular les accions i els canvis que volem portar a terme. Una concreció del propòsit, les pràctiques, l’avaluació i l’organització de la nostra escola.

La visió, per descomptat, aterra els valors de la nostra escola, en depèn directament. Uns valors que han de ser majoritàriament compartits i alineats amb les finalitats del sistema educatiu i els currículums, no cal dir-ho. La cultura d’un centre és l’expressió d’un ecosistema de valors, explícits o implícits.

La creació de la visió és una bona eina per abordar els valors i somiar un futur ideal, però no oblidem que la visió sempre és instrumental: és una eina per a la transformació. La visió serveix, doncs, per orientar els canvis i promoure la creació de nous comportaments i noves formes de pensar la nostra escola.

Tinguem present, tanmateix, que la visió no és tan important com la motivació per aconseguir-la. La visió és una referència, però el més decisiu és la força motriu (els experts en diuen driving force), que és la que fa que es produeixi el canvi. Si saps on anar, però no tens benzina... poques transformacions substantives faràs!

Molts centres de la mostra estan treballant en això i és verdaderament apassionant seguir aquests moments de reflexió i debat, de fonamentació i discrepància, de replantejament i acceptació. En aquest sentit, em sento molt afortunat de poder acompanyar aquests moments i n’estic profundament agraït.

Enviar-me un correu electrònic quan rebi comentaris –

Has de ser membre de Xarxes de transformació educativa per afegir comentaris!

Join Xarxes de transformació educativa

Espai col·lectiu d'aportacions personals dels membres de la xarxa. 

Antònia Cortina Guitó ara és membre de "#xxcanvi1".
Divendres
MERCE LEON ara és membre de "Equips impulsors".
Dijous
Helena Altés Planas i Boris Mir ja són amics!
Dimecres
Vicenç Gil Burriel i Mònica Riera Mestre s'han unit a #xxcanvi14
9 de Jul.
Helena Altés Planas ara és membre de "Mostra representativa".
9 de Jul.
Marta Pujadó Morató i Elena Ferro Gay ja són amics!
9 de Jul.
Maria Jesús Cano Sánchez i Elena Ferro Gay ja són amics!
9 de Jul.
Josep Mayolas Ballester i Magda Buscà Rigol ja són amics!
7 de Jul.
Begonya Folch i Elena Ferro Gay ja són amics!
6 de Jul.
Elena Ferro Gay ara és membre de "Mostra representativa".
5 de Jul.
Elena Ferro Gay, Mari Carmen, Victor manuel adalid caro i 9 més, s'han unit a Xarxes de transformació educativa
5 de Jul.
Elena Ferro Gay ara és membre de "Formadors i formadores".
5 de Jul.
Més...

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar els continguts propis d’aquest web, i només us demanem que difongueu les vostres creacions amb la mateixa llicència oberta i en reconegueu l’autoria i la font.