Infografia Disseny Universal d'aprenentatge (DUA)

 

El DUA o Disseny Universal d'Aprenentatge (en anglès UDL, Universal Design of Learning) no és quelcom que es pugui comprar o fer; és un conjunt de principis que podem usar com a marc de pensament per a la presa de decisions sobre el disseny dels nostres entorns d'aprenentatge. 

11037847857?profile=RESIZE_710x

David Rose, antic alumne i professor de la Universitat de Harvard, es va basar en idees plantejades per primera vegada en el camp de l'arquitectura: el disseny inclusiu té per objectiu la construcció accessible, estructures que permeten l'accés a qualsevol persona independentment de les seves capacitats físiques. David Rose va partir d'aquesta idea i la va traslladar als contextos d'aprenentatge: crear contextos d'aprenentatge que, des del mateix moment del disseny, promouen l'èxit de tot l'alumnat.

Rose va identificar tres barreres, i les va convertir en tres portes a l'aprenentatge: la porta a la motivació intrínseca, la porta d'accés al coneixement i la porta d'accés a la presa de decisions. Això és, aprenents compromesos amb el propòsit, amb recursos per a accedir al coneixement i autodirigits, que es donen ordres a ells mateixos. Són les tres xarxes del nostre cervell, les xarxes afectives o de compromís, les xarxes cognitives o de reconeixement, i les xarxes executives o de presa de decisions. L'objectiu de l'UDL és que tots els aprenents tinguin compromís amb el seu aprenentatge i motivació intrínseca, amb recursos per a accedir al coneixement, i autodirigits i orientats a objectius.

David Rose és cofundador de CAST, Inc., una organització de recerca i desenvolupament educatiu sense ànim de lucre amb seu a Massachusetts, EUA.

Elise Yerkey, especialista de CAST Implementation a California Collaborative for Inclusi-
ve Literacy, explica els tres conceptes fonamentals del DUA: 

Per entendre com el marc del DUA aborda les necessitats d'un ampli ventall d'alumnes, només cal examinar els conceptes fonamentals sobre els quals es basa:
1) Les barreres estan en el disseny, no en els aprenents
2) La variabilitat és la norma, és contextual i es pot planificar
3) Un resultat del DUA és l'expertesa sobre com s'aprèn.

Aquests conceptes fonamentals es basen en dècades d'investigació en els camps de la neurociència, les ciències de l'aprenentatge i la psicologia cognitiva.

El Servei d'Èxit Educatiu i Noves Oportunitats (2021) va encarregar aquesta infografia a la dissenyadora Aida Ferrer amb  tipografia Dyslexie Font i un disseny en forma de triangle que busca fer entendre com cada vèrtex afecta els altres i com totes tres dimensions esdevenen un tot, un marc de pensament, i no una llista d'on es pot triar allò que més agrada, sinó un disseny exigent que només té sentit enfocat a les seves tres dimensions. L'aprenentatge profund es construeix gràcies a l'activitat de les tres xarxes del nostre cervell: entendre on anem i per què hi anem, conèixer el camí i prendre decisions; això és: conèixer i apropiar-se de l'objectiu d'aprenentatge, conèixer els criteris d'èxit i fer el proper pas. En la infografia, PER QUÈ, QUÈ i COM de l'aprenentatge. 

 

11037847673?profile=RESIZE_584x

Podeu descarregar l'arxiu d'imatge i el PDF aquí: 

Arxiu PDF

Arxiu d'imatge

 

 

 

 

Enviar-me un correu electrònic quan rebi comentaris –

Has de ser membre de Transformació educativa per afegir comentaris!

Join Transformació educativa

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar els continguts propis d’aquest web, i només us demanem que difongueu les vostres creacions amb la mateixa llicència oberta i en reconegueu l’autoria i la font.