Infografia Els 7 Principis de l'aprenentatge

Què sabem sobre com aprenem les persones? Com influeixen les motivacions i emocions en l’aprenentatge? Què ens mostra la recerca sobre els beneficis de l’aprenentatge cooperatiu, l’avaluació formativa, l’ús de la tecnologia, l’aprenentatge basat en projectes…   

 

10515816673?profile=RESIZE_710x

L’any 2010 l’OCDE va publicar The Nature of Learning. Using research to inspire Practice (La Naturaleza del aprendizaje. Usando la investigación para inspirar la práctica), una obra coral dirigida per David Istance, Hannah Dumond i Francisco Benavides. Cada capítol aborda un tema cabdal en la creació de contextos d’aprenentatge innovadors, i per això cada capítol està signat per un expert. L’objectiu d’aquesta publicació és acostar la recerca educativa als docents i als responsables de les polítiques educatives d’arreu del món. El món es fa més complex, i les nostres escoles també, però també hi ha més recerca que mai, i cal posar-la a l’abast. 

L’OCDE va publicar també un resum executiu on trobem un primer gràfic que condensa els 7 principis de l’aprenentatge.

Posteriorment l’OCDE va publicar el Manual per a entorns d’aprenentatge innovadors, on els 7 Principis apareixen com les condicions per a la creació d’aquests entorns i on llegim la frase que ha inspirat la infografia que compartim aquí: 

…aquests principis es plantegen com a fonamentals en totes les escoles i tots els plans d’aprenentatge perquè ofereixen els blocs de construcció de disseny, millora i innovació

La força i la rellevància d’aquests no rauen en cadascun, pres aïlladament: no són un menú d’on es pugui triar a voluntat allò que més agradi i ometre la resta. Combinats, formen un esquema exigent, ja que proposem que tots configurin la pràctica i el disseny, tant a les escoles com en plans i sistemes més amplis. Tanmateix, no és realista que una escola o demarcació comenci a aplicar els set principis amb la mateixa prioritat alhora. En canvi, aplicar-ne un o dos –en la implicació i les emocions, posem per cas, o la personalització o la resposta formativa o la interconnexió horitzontal– pot crear el canal per on fer avançar els altres. Les eines presentades en aquest capítol tenen en compte aquesta necessitat de prioritzar. 

La idea dels 7 principis com un tot ens ha portat a imaginar metàfores com l’arc de Sant Martí o els set estels de l’Ossa Menor, les parts i el tot, unitat i varietat. D’aquestes dues idees neix una infografia amb fons fosc, com el firmament, i on cada principi està representat per un color. El lloc central d’aquests cercles concèntrics l’ocupa l’aprenent, i cada principi sembla abraçar, protegir i fer possible la meravella del fet d’aprendre. 

La segona pàgina de la infografia incorpora un resum de cada principi, una traducció basada en el text original i el resum executiu.  

11037805074?profile=RESIZE_710x

El Servei d’Èxit Educatiu i Noves Oportunitats ha encarregat aquesta infografia a la dissenyadora Aida Ferrer, qui ha tingut una cura molt especial a l’hora d’assignar el color a cada principi. Tot i que el significat dels colors és un aspecte altament subjectiu, també és cultural. El color assignat a “l’aprenent, al centre”, el gran cercle generador de tots els altres principis, porta un missatge d’equitat, no només de gènere, imprescindible per a una escola i una societat més justes i amb possibilitats d’èxit per a tots i totes. Perquè l'èxit educatiu és un dret: el dret a l'educació no és altra cosa que el dret a l'èxit educatiu.

La tipografia escollida, Dyslexie Font, ha estat dissenyada per a millorar la facilitat de lectura i comprensió de les persones amb dislèxia. 

La combinació cromàtica ajuda a entendre el dinamisme d'aquests set principis en joc: la flexibilitat, l'adaptació a cada aprenent, les lleis que mantenen les òrbites personals en la societat, en interacció constant amb altres. A la pel·lícula documental Picotazos contra el cristal, de Rafael Molés i Pepe Andreu, sentim unes paraules de Juan Llauder, fundador i primer director de l'escola O Pelouro, de Caldelas de Tui, paraules que subratllem perquè ens inspiren, mentre concentren i alhora projecten aquests set principis. Davant la pregunta "Per què calia una escola com O Pelouro?", Juan Llauder respon tres coses: 

"Para ser.

Para ser con otros.

Para ser con otros en el mundo"

Celebrem la creativitat i encert d'Aida Ferrer i compartim aquesta infografia amb tots vosaltres. Podeu descarregar-la amb el fons blau o amb el fons blanc, en JPEG o en PDF. Per a format pòster es pot imprimir en DIN-A3. 

ARXIU PDF FONS BLAU

ARXIU PDF FONS BLANC

ARXIU JPG PÀGINA 1 FONS BLAU   //  ARXIU JPG PÀGINA 2 FONS BLAU

ARXIU JPG PÀGINA 1 FONS BLANC //  ARXIU JPG PÀGINA 2 FONS BLANC

 10640182494?profile=RESIZE_584x

 

 10640183466?profile=RESIZE_584x

 

 

Compartiu-la també a Twitter! Ens agradarà veure com llueix el vostre pòster! 

#7Principis

#ÈxitEducatiu

 

I també en anglès: 

The 7 principles of Learning (blue) PDF

The 7 principles of Learning (white) PDF

JPG Blue page 1 - JPG Blue page 2

JPG White page 1 - JPG White page 2

 11072984282?profile=RESIZE_400x11072985053?profile=RESIZE_400x  

 

 

 

 

Enviar-me un correu electrònic quan rebi comentaris –

Has de ser membre de Transformació educativa per afegir comentaris!

Join Transformació educativa

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar els continguts propis d’aquest web, i només us demanem que difongueu les vostres creacions amb la mateixa llicència oberta i en reconegueu l’autoria i la font.