Un any de transformació educativa als centres de la mostra representativa

El mes de març de l’any passat fèiem les primeres trobades dels equips impulsors dels 30 centres de la mostra representativa. Així doncs, ja fa un any que els centres de la mostra han iniciat el procés de transformació educativa, liderat per equips impulsors de docents que són el motor de canvi als centres.

El curs 2017-18 va estar centrat en la fase de sensibilització sobre la necessitat de canvi, és a dir, el procés per involucrar a tota la comunitat educativa sobre l’oportunitat i necessitat de canvi i el propòsit d’aquesta transformació. Amb aquesta finalitat, els 30 centres de la mostra van dur a terme diferents accions i dinàmiques, des de l’ús de l’eina d’autodiagnosi per analitzar el punt de partida en cada centre fins a reflexionar conjuntament a partir d’exemples inspiradors com el documental del Most Likely to Succeed o de visites d’aprenentatge a centres impulsors, sessions de claustre, trobades amb la xarxa local, reunions amb famílies i sessions de facilitació i acompanyament amb els equips impulsors i directius.

Del 3 a l’11 de juliol del 2017 els equips impulsors dels centres de la mostra van fer una formació intensiva en la qual van experimentar l’aprenentatge basat en projectes, van aprendre de les millors pràctiques dels centres impulsors i van planificar algunes de les iniciatives de canvi que iniciarien el curs següent.

Els centres de la mostra han iniciat aquest trimestre la fase de residències amb un curs virtual de preparació i, durant aquest mes d’abril, 111 docents dels 30 centres de la mostra estan realitzant estades en centres impulsors, amb l’objectiu d’aprendre d’un centre que ja fa més anys que es troba en procés de transformació educativa.

Paral·lelament, els 30 centres de la mostra estan acabant el procés participatiu de creació de la visió de centre i estan desenvolupant diferents prototips de canvi, alineats amb aquesta visió de centre, amb l’objectiu d’iterar per aprendre com millorar aquestes petites iniciatives de canvi abans de passar a la fase dels canvis estructurals a nivell de centre, que arribarà el curs 2018-19.

Els equips impulsors han liderat totes aquestes dinàmiques, reflexions i iniciatives de canvi als seus centres, en les quals ha participat activament la resta del claustre i la comunitat educativa. Aprofitem aquest primer aniversari per fer balanç de la feina feta, valorar i agrair l’esforç de tots i totes!

Enviar-me un correu electrònic quan rebi comentaris –

Has de ser membre de Xarxes de transformació educativa per afegir comentaris!

Join Xarxes de transformació educativa

Comentaris

 • Enhorabona a tots i totes!
  Un goig formar part d'aquesta onada que desitja més i millors aprenentatges pels nostres joves.

 • Aquest any ens ha passat volant! Els desitjos de canvi ens empenyen amb força! felicitats i enhorabona per tota la feina feta!

 • Moltes Felicitats a tothom per la feina feta. Segur que ho aconseguirem canviar l'escola catalana.

   

 • Moltes felicitats a tothom! Tot i no formar part de la xarxa, la resta d'escoles participants d'EN21 seguim de ben a prop el vostre procés. L'enhorabona!

 • Un any molt il·lusionant! I de bona feina! :-)

   

 • Un gran any de treball amb un gran conjunt de docents implicats en el canvi!
  Moltes felicitats a tots i a totes!!

This reply was deleted.

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar els continguts propis d’aquest web, i només us demanem que difongueu les vostres creacions amb la mateixa llicència oberta i en reconegueu l’autoria i la font.