Ja hem celebrat la nostra primera sessió plenària! Moltes gràcies a tots els professors i professores que vau assistir en representació dels 204 centres del Programa Xarxes per al canvi! 

Ens fa molta il·lusió compartir amb tots els equips impulsors i els claustres les imatges de la trobada, així com els vídeos amb què hem volgut agrair-vos tota la feina feta i les idees i iniciatives que ja esteu posant en marxa. Amb aquest primer vídeo hem volgut capturar l’essència d’aquest primer any.

La suma de tants centres educatius, tants professionals de l’educació i representants de les institucions educatives de la ciutat i de referència pedagògica va posar de manifest la voluntat i el compromís amb la renovació pedagògica de la ciutat i la responsabilitat que compartim per repensar l’educació, l’escola, la manera com ens relacionem i els contextos d’aprenentatge que construïm. Una onada de reflexió pedagògica que cal celebrar i que impulsa una transformació educativa que vol arribar a tots els infants i joves, a totes les aules, a tots els centres.

En aquest segon vídeo, “Aprenent del passat per orientar el futur”,  hem volgut mostrar la connexió entre algunes de les mestres i pedagogues catalanes del s. XX i els Set principis de l’aprenentatge, un tribut necessari pel llegat que representa el pensament d’aquestes mestres compromeses amb processos de canvi i que van posar tota la seva energia en la millora de les vides i els aprenentatges de tots els seus alumnes.

Agraïm a l’Associació de Mestres Rosa Sensat la iniciativa de convidar Philippe Meirieu, investigador sobre pedagogia, com a ponent de la conferència de la primera part de la sessió. Meirieu va remarcar la necessitat de reflexió sobre el propòsit educatiu de l’escola, tot apuntant a la cooperació com un element fonamental per tal que l’escola esdevingui condició de possibilitat de la democràcia. En aquest enllaç podreu llegir el resum que el Diari de l’Educació ha fet de la seva ponència.

Marta Comas, Cap de l’Àrea d’Innovació, Programes i Formació del Consorci d’Educació, va ser l’encarregada d’emmarcar la conferència de Philippe Meirieu en coherència amb el cicle de conferències Som adults?, fruit de la col·laboració entre el CCCB i el programa Xarxes per al canvi.

La sessió va comptar amb l’assistència de representants de les diferents institucions. Josep González Cambray director general de centres; Laia Ortiz tinent alcalde  i regidora d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Mercè Massa gerent del Consorci d’Educació, així com Xavier Chavarria cap de la Inspecció del mateix Consorci de la ciutat. També hi van ser presents,  entre altres autoritats, els representants de les institucions amb qui el Consorci d’Educació va signar el conveni per impulsar el projecte fins al curs 2020. Eduard Vallory director de l’Escola Nova, Francina Martí presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i Anna Cros directora de l’Ice de la UAB.

El mestratge de Marta Mata va fer de tancament de la sessió. Com a pedagoga i Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona  tenia molt clara la relació entre educació i política. Deia que fer política consistia a impulsar “l’art del possible” per fer possible allò que no ho sembla”, i  per això valorava l’esforç de tothom per impulsar canvis encara que fossin petits.

A través del hashtag #Xarxesperalcanvi podreu recuperar els comentaris dels assistents a la sessió.

Gràcies a totes i tots per fer-ho possible!

 

Enviar-me un correu electrònic quan rebi comentaris –

Has de ser membre de Transformació educativa per afegir comentaris!

Join Transformació educativa

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar els continguts propis d’aquest web, i només us demanem que difongueu les vostres creacions amb la mateixa llicència oberta i en reconegueu l’autoria i la font.