Publicaciones destacadas (5)

Aquest migdia el Departament d'Educació l'Associació Catalana de Municipis, i la Federació de Municipis de Catalunya i Escola Nova 21 hem presentat l'acord per promoure les xarxes d'actualització educativa
 
- A través d'aquest acord les accions de canvi educatiu impulsades per Escola Nova 21 es lideraran des del Departament, en treball conjunt amb els municipis, al llarg del pròxim any i mig.  
 
- L’acord, que es vehicularà a través de la Comissió Mixta Departament d’Educació-entitats municipalistes, senta les bases per a una acció conjunta que articuli el procés d’actualització dels centres educatius a Catalunya, sota el lideratge del Departament. Com ja passa a la ciutat de Barcelona, ara les 60 xarxes locals de transformació educativa d’Escola Nova 21 arreu del país passaran a formar part de l’acció de les administracions públiques, amb el suport de l’equip del programa.
 
- L’any i mig de treball conjunt entre Departament, municipis i Escola Nova 21 servirà per a fer la transició entre l’existència del programa i les futures accions per actualitzar tot el sistema educatiu. Durant aquest temps, els processos de canvi del programa es mantindran, ara de la mà de professionals del Departament i dels municipis, per tal de transferir coneixements i procediments i validar-ne la seva utilitat i impacte.
 
Trobareu tota la informació a la notícia del web d'Escola Nova 21 i unarticle d'opinió de l'Eduard Vallory, director d'Escola Nova 21, al Diari de l'Educació
Llegir més...

200 docents participen en residències formatives

Durant aquest curs 2018-2019 més de 40 centres i 200 docents realitzaran una residència formativa en un centre educatiu de referència.

Les residències són estades d’una o dues setmanes en un centre de referència pel seu projecte educatiu, amb l’objectiu que el docent resident adquireixi aprenentatges a partir de l’observació i la participació en el centre acollidor i posteriorment pugui fer la transferència d’aquests aprenetatges al claustre del seu centre d’origen. Aquests aprenentatges ajudaran a l’equip impulsor i al conjunt del claustre a consolidar els canvis iniciats en el procés de transformació educativa que s’està impulsant a l’escola.Després del pilot d’estades en residència que es va realitzar el curs passat, amb valoracions molt positives per part dels docents residents, aquest primer trimestre del curs 2018-19 s’ha dut a terme el segon torn de les residències, en el qual els docents residents dels centres de la Mostra han realitzat estades en centres referents de formació i, com a novetat d’aquest curs, els centres referents de formació també han intercanviat estades per tal de continuar millorant i consolidar el seu projecte educatiu.

Normalitzar i generalitzar l’intercanvi d’experiències i l’aprenentatge entre docents i centres és imprescindible per assolir l’arrelament de la cultura de la millora contínua a l’escola així com per al desenvolupament de procés de transformació educativa. Les residències són un model formatiu basat en l’aprenentatge col·laboratiu i el treball en xarxa entre mestres i escoles públiques i concertades que no té precedents al nostre país.

Escola Nova 21 impulsa aquesta modalitat formativa per respondre a la demanda que existeix entre els docents per una formació pràctica i de qualitat en termes de pràctiques educatives avançades. Les residències formatives proporcionen als docents una experiència disruptiva essencial per al canvi de mirada que requereix el canvi educatiu així com un exercici fonamental per incorporar la cultura de millora contínua a la pròpia pràctica educativa i al conjunt del centre.

Aquest model de formació en residència és una experiència d’aprenentatge que pot ser millorada en edicions posteriors i es pot fer extensiva al conjunt del sistema educatiu. L’objectiu és, doncs, assolir un model de formació en residència que respongui a les necessitats formatives de la comunitat docent i que, alhora, pugui esdevenir política pública.

Llegir més...

Activem el canvi!

Com ja deveu haver rebut per altres canals, aquest mes d’octubre iniciem el curs a les xarxes amb la Jornada “Activem el Canvi!”, que durem a terme en 7 punts diferents del territori català. En aquest enllaç trobareu tota la informació dels llocs i dates de cada edició, i sobre com inscriure-us-hi.

Serà una jornada en la qual comptarem amb l’Antoni Zabala, pedagog, en Jaume Jornet, assessor d’organitzacions, i la Lorena Becerril, professora a la UOC, per a que ens ajudin a emmarcar els grans eixos de treball a les xarxes per aquest curs que tot just comença: 1) la concreció del marc d’escola avançada a través de la Rúbrica de canvi, 2) l’adopció d’una cultura de millora contínua en el centre que ens permeti generar petits canvis dels quals aprendre molt com a equips indagadors, per a, posteriorment, anar generant transformacions més grans al centre, i 3) l'Espiral d'indagació com a metdologia per al millora contínua en la pràctica educativa.

Animeu-vos a participar-hi! És una jornada pensada especialment per aquells que esteu impulsant el canvi en el vostre centre, per als que en teniu la voluntat i la determinació, i us hi dediqueu a fons, per als que estireu i motiveu el claustre a provar, aprendre, millorar i transformar la pràctica educativa a l’escola o l’institut, és a dir, per tots i totes vosaltres!

La transformació educativa no té aturador, us hi esperem! :-)

Llegir més...

Fa dos anys, un conjunt d’entitats i d’escoles i instituts vam posar en marxa Escola Nova 21 amb la voluntat d’actualitzar què entén la nostra societat per “educació de qualitat”, i crear una presa de consciència social i un consens ampli sobre la necessitat, la urgència i la direcció de la transformació educativa, perquè esdevingui política pública.

L’instrument principal per a assolir aquest objectiu és l’aprenentatge cooperatiu de centenars d’escoles i instituts per tal de concretar aquest horitzó comú d’educació de qualitat en la seva Visió de centre, i treballar conjuntament adoptant metodologies de canvi que ho facin possible per fer-la possible a cada realitat.

Aquest treball, però, requereix una confluència de tots els instruments i recursos existents per tal que es pugui mantenir la direcció de transformació i actualització el temps que calgui, i que es pugui emprar al Projecte Educatiu de Centre, al pla de direcció, al treball amb la comunitat educativa i amb els professionals i serveis del Departament, o amb les xarxes de docents i associacions de mestres. És per això que hem promogut la creació d’un instrument que vol donar aquest marc general de referència en el procés de transformació: la Rúbrica de canvi.

La Rúbrica de canvi és una eina d’orientació i autoavaluació en format digital per tal que els centres educatius determinin els objectius immediats del seu progrés en les diverses dimensions de l’horitzó comú d’una qualitat educativa per a tothom: el propòsit i el caràcter inclusiu i orientador, les pràctiques d’aprenentatge, l’avaluació i l’organització. L’hem elaborat amb un equip de directores de centres impulsors, inspectors del Departament i experts, i l’ha validat el propi Departament, tal com ho va comunicar recentment en un escrit dirigit a tots els centres del programa.

El nou equip del Departament ja ens ha comunicat que el treball conjunt per a la transformació educativa es mantindrà, i que l’aprenentatge que es generarà amb la utilització de la Rúbrica de canvi haurà de servir per a reforçar la capacitació i solidesa dels centres en l’autonomia del seu procés de millora.

 

Llegir més...

Més de 400 docents han participat a les primeres trobades de xarxa arreu del territori català, on s’ha respirat compromís i ganes de canvi. Les trobades han estat acollides per la persona dinamitzadora de la xarxa, majoritàriament en un espai municipal.

A continuació, podeu veure un vídeo-resum d’aquests primeres trobades:

Les primeres trobades de les xarxes locals han constat de tres dinàmiques.

Primera dinàmica

La primera dinàmica ha permès als participants conèixer la resta de centres que formen la seva xarxa. Com a resultat d’aquesta dinàmica s’ha obtingut el mapa de paraules que caracteritzen els centres educatius adherits a Escola Nova 21.

Segona dinàmica

Amb la segona dinàmica, els centres participants han pogut compartir les expectatives que tenen sobre el programa Escola Nova 21 i contrastar-les amb tres aportacions clau del programa: el marc d’escola avançada, les fases de la gestió del canvi i els principis de les xarxes locals. El contrast d’expectatives amb aquestes tres aportacions ha girat entorn a quatre preguntes:

  1. Quin canvi esperes que es doni al teu centre d’aquí a tres anys?

  2. Què és necessari perquè es doni aquest canvi?

  3. On estàs disposat a posar la teva energia?

  4. Com creus que hi pot contribuir la xarxa local?

Tercera dinàmica

Per últim, la tercera dinàmica de la trobada ha permès als centres reflexionar conjuntament sobre el per què del canvi educatiu. El punt de partida és el visionament del documental  "El Éxito educativo de Finlandia” de Michael Moore.

Amb l’afany de generar preguntes més que no pas de donar respostes, i partint de la inspiració aportada pel visionament d’aquest curt documental sobre el model educatiu de Finlàndia, la reflexió conjunta ha estat guiada per quatre qüestions que animem a què els equips impulsors traslladin a la comunitat educativa del seu centre:

  1. Quins són els reptes globals del segle XXI?

  2. Quins reptes es trobarà un infant durant la seva vida?

  3. Com a docents, com valorem l’experiència educativa que oferim als infants?

  4. Si preguntéssim als alumnes del nostre centre què estan aprenent i per què creuen que és important, què respondrien?

Tancament de les trobades

Les trobades finalitzen amb un vídeo que emmarca l’inici d’aquest procés de canvi, que pretén generar les condicions per a la reflexió entorn a una pregunta clau... “Què ha d’aportar l’escola a la vida d’una persona?”.

Agraïments

Tanquem aquestes primeres trobades amb un agraïment molt especial a totes les persones dinamitzadores de xarxes locals i, sobretot, a tots els centres participants pel seu compromís amb la transformació del sistema educatiu català. Estem segurs que sabrem fer de les xarxes locals d’aprenentatge col·laboratiu un instrument clau d’acompanyament i impuls en aquest procés de transformació.

Llegir més...

Creiem que el coneixement s’ha de compartir. Per això fem servir una llicència Creative Commons, llevat que en algun material indiquem el contrari. Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar els continguts propis d’aquest web, i només us demanem que difongueu les vostres creacions amb la mateixa llicència oberta i en reconegueu l’autoria i la font.